Ψηφιακά μαθήματα Θρησκευτικών

Υπεύθυνοι: Σ. Τερζής

για επικοινωνία-απαντήσεις κάντε κλικ πάνω στο όνομα

Αγαπητές μαθήτριες, αγαπητοί μαθητές γειά σας.

Ήρθε η εποχή κατά την οποία, αυτό το απλό και καθημερινό, το συνηθισμένο «γειά σας» έχει αποκτήσει νόημα και περιεχόμενο ουσιαστικό.

Και η απλή φράση έγινε η πιο σημαντική ευχή.

Γειά σας λοιπόν, σε σας προσωπικά, στον κάθε μαθητή μας, στην κάθε μαθήτρια μας, αλλά και σε όλα τα πρόσωπα της οικογένειας σας.

Γειά σας και χαρά σας!

Γιατί δεν φτάνει μόνο η σωματική υγεία, η οποία είναι τόσο σημαντική και ευαίσθητη αυτή την περίοδο της απειλής του κορωνοϊού, αλλά παράλληλα έχουμε ζωτική, ουσιαστική ανάγκη η ζωή μας να είναι και χαρούμενη, γεμάτη δηλαδή από εμπειρίες συνύπαρξης, αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και ενσυναίσθησης.

Και η εποχή με το σύνθημα της προσφέρεται γι΄αυτές τις χαρούμενες εμπειρίες, εμπειρίες αλληλογνωριμίας, συνύπαρξης, συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας αλλά και έμπνευσης για να αξιοποιήσουμε με τον πιο ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο όλον αυτό τον ελεύθερο χρόνο μας.

Τώρα έχουμε το χρόνο να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας, με τους δικούς μας, με τους φίλους μας, με τους συμμαθητές μας, με τους δασκάλους μας. (βλέπετε χρησιμοποιώ τη λέξη δάσκαλος και όχι καθηγητής, γιατί κατά τη γνώμη μου εκφράζει πιο έντονα αυτή την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μας).

Και ως δάσκαλοι, έχουν την έγνοιά σας. Μπορεί τα προληπτικά μέτρα να μας στέρησαν τη ζωντανή επικοινωνία και την καθημερινή συναναστροφή μεταξύ μας, όμως η σκέψη και η αγωνία μας είναι για σας, για την πρόοδο σας, για την καλλιέργεια της ύπαρξής σας, του εαυτού σας, για τη μόρφωση και την παιδεία σας.

Κι αυτή η μόρφωση και η παιδεία (για την οποία τόσο χρόνο και τόσες συζητήσεις στα μαθήματά μας έχουμε αφιερώσει) φαίνεται τώρα στις δύσκολες στιγμές για όλους μας.

Όλοι μας, μικροί μεγάλοι καλούμαστε να βγάλουμε από τη φαρέτρα, από το οπλοστάσιο του εαυτού μας, δηλαδή από τα αποθέματα παιδείας και μόρφωση μας, τα πιο αποτελεσματικά βέλη, τα πιο δυνατά όπλα για να πολεμήσουμε όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά τις ιδιαίτερες και προκλητικές συνθήκες που επιφέρει στις μεταξύ μας σχέσεις.

Σας καλώ λοιπόν να επιστρατεύσουμε όλη την καλή διάθεση μας για να εγκαινιάσουμε έναν άλλο τρόπο επικοινωνίας και συνομιλίας μεταξύ μας. Μέσα από τις δυνατότητες που μας προσφέρει η τεχνολογία, μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα της απόστασης και να ξαναπιάσουμε τη σειρά των μαθημάτων μας εκεί που την αφήσαμε. Θυμάστε;

Ας προσπαθήσει ο καθένας να θυμηθεί κάτι από τα μαθήματα και τα θέματα με τα οποία ασχοληθήκαμε μέχρι τώρα.

Θα σας δώσω λοιπόν κάποιες λέξεις «κλειδιά» και αφού συμβουλευτείτε τις σημειώσεις σας και το βιβλίο-φάκελο του μαθήματος μας γράψτε μια παράγραφο για το γενικό περιεχόμενο των φετινών μαθημάτων και από ποιες πλευρές θα το προσεγγίσουμε.

Αν δεν έχετε το βιβλίο-φάκελο του μαθήματος, γιατί μπορεί να το έχετε αφήσει κάτω από το θρανίο σας, μπορείτε να το βρείτε στις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις, να το αποθηκεύσετε στον υπολογιστή και να το έχετε στη διάθεσή σας. Σ΄ αυτή την ηλεκτρονική σελίδα (http://ebooks.edu.gr/new/) υπάρχουν όλα τα βιβλία, όλων των τάξεων:

Ειδικότερα για το δικό μας μάθημα των Θρησκευτικών:

 

Το βιβλίο-φάκελος της Α Γυμνασίου:

Βιβλίο-φάκελος

Το βιβλίο-φάκελος της Β Γυμνασίου:

Βιβλίο-φάκελος

Το βιβλίο-φάκελος της Γ Γυμνασίου:

Βιβλίο-φάκελος

Στο φωτόδεντρο της κάθε τάξης μπορείτε να βρείτε ένα πλούσιο υλικό για τα θέματα της κάθε ενότητας. Ξεφυλλίστε το, για να πάρετε μια πρώτη γεύση-ιδέα, γιατί στη συνέχεια της επικοινωνίας μας θα ανατρέξουμε στο υλικό του.

Λοιπόν αρχίζουμε;

Λέξεις κλειδιά: θρησκεία, ζωή, επιρροή, πολιτισμός, επίδραση, ιστορία, παρουσία..

Ποιο είναι λοιπόν το θέμα των φετινών μαθημάτων μας:

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ..........................

Για να μη σας κουράσω, σταματώ εδώ.

Περιμένω την απάντηση σας καθώς και τις δικές σας σκέψεις και προτάσεις για το πώς θέλετε να συνεχίσουμε την επικοινωνία μας.

 

«ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ»

Υπάρχει μια όμορφη κινέζικη ιστορία με τίτλο:

«το ραγισμένο δοχείο».

Δείτε την στην παρακάτω ηλεκτρονική σελίδα: https://youtu.be/mHAq-fZzeIc

και διαβάστε την εδώ:

«ΤΟ ΡΑΓΙΣΜΕΝΟ ΔΟΧΕΙΟ»

 

Μπορεί ο κορωνοϊός να πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα, όμως οι Κινέζοι έχουν ένα μεγάλο και πλούσιο πολιτισμό χιλιάδων ετών, όπως και ο δικός μας ελληνικός, χριστιανικός, βυζαντινός πολιτισμός, με σοφία και εμπειρία διαχρονική και παγκόσμια. Αυτό σημαίνει ότι οι απλές ιστορίες, όπως αυτή με «το ραγισμένο δοχείο», απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, όλων των πολιτισμών και όλων των εποχών και έχουν να μας μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα για την εποχή μας και τα ιδιαίτερα προβλήματά της.

Η ιστορία μας, λοιπόν, μιλάει για ρωγμές, για αδυναμίες, για ελαττώματα, για ιδιαιτερότητες, για κάτι που ενδεχομένως μας κάνει να νοιώθουμε μειονεκτικά ή και σε αδιέξοδο.

Η κρίση της επιδημίας του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα, ίσως μας φέρνει και όλους εμάς, ως σύνολο και ως κοινωνία μπροστά σε παρόμοιες καταστάσεις αδυναμίας και μειονεκτικότητας.

Όμως υπάρχει κάτι ή κάποιος που μπορεί να μεταμορφώσει αυτή την αδυναμία και τη ρωγμή μας σε ομορφιά και πλεονέκτημα.

Λοιπόν, θέλω τη δική σας άποψη και τη δική σας αίσθηση, με αφορμή την ιστορία του «ραγισμένου δοχείου», για όλες τις καθημερινές μας «αδυναμίες».

  1. Σχολιάστε την ιστορία του «ραγισμένου δοχείου».
  2. Εντοπίστε τα σημεία που κέντρισαν την προσοχή σας.
  3. Μπορείτε να τη συνδέσετε με τις δικές σας εμπειρίες; Και ποιες;
  4. Υπάρχει κάποιο σύγχρονο μήνυμα της ιστορίας αυτής για την ιδιαίτερη περίσταση την οποία βιώνουμε όλοι μας;

 

Περιμένω τις απαντήσεις σας μέχρι την επόμενη Δευτέρα 6 Απριλίου.

Γράψτε τις απαντήσεις σας και για τα δύο ζητήματα (το θέμα του μαθήματος και το ραγισμένο δοχείο) σε δικό σας Word, με όνομα αρχείου τη λέξη ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ, το ΟΝΟΜΑ σας, την ΤΑΞΗ, και το ΤΜΗΜΑ και να μου το στείλετε στο δικό μου mail: sterzis@yahoo.gr

Αναμένω..(δηλαδή περιμένω) με ενδιαφέρον

ΤΕΡΖΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ