Ο Harvard Mark II ήταν ένας ηλεκτρομηχανικός υπολογιστής, ο οποίος κατασκευάστηκε στο Πανεπιστήμιο του Harvard υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Howard Aiken χρηματοδοτήθηκε από το United States Navy και ολοκληρώθηκε το 1947.
Ο Mark II κατασκευάστηκε ώστε να λειτουργεί με υψηλής ταχύτητας ηλεκτρομαγνητικές εκπομπές αντί για ηλεκτρομηχανικά ηλεκτρόδια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στον Mark I, κάνοντας την ανταπόκρισή του ταχύτερη σε σύγκριση με τον προκάτοχό του. Ειδικότερα, στο χρόνο επεξεργασίας δεδομένων ο Mark IΙ ήταν οκτώ (8) φορές ταχύτερος από τον Mark I. Ήταν η δεύτερη μηχανή (μετά τον Bell Labs Relay Calculator), η οποία διέθετε λογισμικό τύπου «floating-point hardware». Για την μηχανή αυτή κατασκευάστηκαν λογισμικά για τον υπολογισμό συναρτήσεων όπως λογαριθμικές, τριγωνομετρικές εκθετικές κ.α., και ο χρόνος εκτέλεσης ήταν μεταξύ πέντε και δώδεκα δευτερολέπτων.
Ο Mark II δεν είχε φτιαχτεί ώστε να αποθηκεύει πληροφορίες, αλλά διάβαζε μια εντολή του προγράμματος τη φορά και την εκτελούσε (όπως ο Mark I). Αυτός ο διαχωρισμός εντολών και δεδομένων είναι γνωστός ως Harvard architecture. Ο Mark II είχε μια ιδιόμορφη μέθοδο προγραμματισμού, η οποία όμως εξασφάλιζε ότι τα περιεχόμενα μιας εγγραφής θα ήταν διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή. Η ταινία, στην οποία είχε γραφτεί ο κώδικας προγραμματισμού, μπορούσε να περιέχει μόλις οκτώ εντολές, οι οποίες θα έπρεπε πρώτα να εκτελεστούν και έπειτα να προχωρήσει στην ανάγνωση της επόμενης υπορουτίνας. Παρόλο που αυτή η διαδικασία, ανάγνωσης και εκτέλεσης ήταν επιτυχής, καθιστούσε τον Mark II χρονοβόρο εξαιτίας της πολυπλοκότητας της λειτουργίας του.
Ο Mark II έτρεξε ορισμένα ρεαλιστικά δοκιμαστικά προγράμματα τον Ιούλιο του 1947, και παραδόθηκε στο US Navy Proving Ground στο Dahlgren, Virginia είτε το 1947 είτε το 1948.